Selasa, 26 April 2016

CARA MEMBUAT LINUT

Assamualaikum, Salam Sejahtera dan Salam Kekeluargaan...

Seperti yang dijanjikan admin dari posting/ sambungan dari Apa Ya Lemantak?


LINUT
Sejenis makanan asli bagi masyarakat Melanau di Sarawak. Ianya diperbuat daripada sagu mentah yang berasal dari pohon sagu.

CARA MEMBUAT LINUT
Cara pembuatan linut tidak terlalu susah tetapi memerlukan teknik yang betul agar adunan linut tidak keras. Bahan-bahan unutk membuat ialah sagu mentah dan air panas. Cara-cara membuatnya adalah dengan menjiruskan air panas secara perlahan-lahan ke dalam besen yang diisi sagu mentah.


Jirusan air dan gaulan yang pantas perlu dilakukan dengan serentak agar adunan tersebut lebih sempurna. Linut biasanya dimakan bersama sambal yang diperbuat daripada belacan. Sayur-sayuran seperti terung iban, daun pakis dan sayur labu adalah makanan sampingan yang biasanya dihidang bagi melengkapi hidangan linut.


Setakat ini saja artikel mengenai Linut dan proses pembuatannya. Dilain artikel, admin akan mengupas dan menerangkan pula mengenai Tebaloi yang juga berasal daripada Lemantak. Sekian saja, sampai jumpa lagi. Wassalam.

2 ulasan:

SUKA CATATAN KMT DI ATAS TOK CUMA KLIK

Komen Ahli KMT